Sønderjysk kål m/medister og senneps bagte rødbeder – Gastrosita
Farseret porrer

Sønderjysk kål m/medister og senneps bagte rødbeder

c0782123-6565-42ba-bd86-45eb0dcabd5f

4 personer 35 min.

Sønderjysk kål eller julkål som nogle kalder den, er en ret jeg husker fra min barndom og fra familie-julefrokosten. Vi fik den nemlig altid 1. Juledag efter at vi havde spiste gigantisk fiskebord, efterfulgt af det lune med postej, deller, steg, rødkål og surt. Så kom det varme, som var Julekål med stegt og kogtmedister, kogt flæsk, og hamburgerryg med grønlangkål og brune kartofler. Da min kære mor og far stadig var sammen, lavede min mor altid roastbeef med bløde løg og hjemmelavet remoulade, lamme frikadeller og kogt kyllingeruller til min far. Min far er nemlig muslim, og min mor var så stolt og taknemlig over at han ville gå på kompromis år efter år, for at glæde sin kone og eneste datter, ved at holde jul. Min mor forkælede min far, og min far overøse min mor med lækre gaver, han fik også et gok i nødden af min mor med en frossen lørdagskylling, men det er en historier, den skal i nok få engang.

Efter fiskebordet med 14 forskellige slags fisk og skaldyr, det lune, og det varme, spillede vi pakkespil, som senere blev til banko for så at afslutte med et gigantisk oste-bord med mindst 12 forskellige oste og frugtsalat…. Min mor var en mester til at lave julefrokost, og fra jeg har været 10-11 år har jeg været med, og det har været mig, som anrettede diverse skåle med fisk osv. Jeg gav den gas med agurke rytter, appelsin rytter, tomater skåret igennem med takker, karse som flot prydet toppen af Mayonaisen , citroner rytter skåret i skiver på langs sådan de blev ekstra høje, salatblade under alt… der var ikke et øje tørt… Jeg husker faktisk oste anretningerne eller ostefadene, var højde punktet. Jeg pudsede hver vindruer, uden at det adskilte sig fra klasen, peberfrugter i sirligt skåret lige tykke skiver, de mørke chokolade kringler lå perfekt og de små smukke glas med saltstænger stod præcist i midten. Osten placeret efter styrke, sådan at når man fulgte cirklen af oste, så var det en lang oste rejse.. DET VAR PRAGTFULDT.

Julekålen derimod, den fik jeg først lov at lave da jeg var i midt tyverne og hun vogtede som en høg. Og på trods af vi alle, var mætte og på sprængnings punktet, så skulle alle rundt bordet have lidt kål. Og hjemme hos os var der dem som kom peber på og dem som kom kanelsukker på.

I dag har min søde storesøster overtaget teten, hun bor stadig i Jyllandhvor også mine nevøer og niecer bord, og min storebror.

Min søster er også fantastisk i et køkken, og jeg er rigtig stolt af hende, hun er den bedste storesøster man kan få, en fantastisk mor, en genial skolelærer, som ligger liv og sjæl i at være der for sine elever og sine kollegaer.  Også er hun uden tvivl ynglings moster til Olivia…Og i år skal vi igen hjem til julefrokost.❤️

 

Sønderjysk kål med stegt medister og sennepsbagte rødbeder

500g medister
500g optøet sønderjysk kål
8 spsk. Smør
1,5 dl Mælk
500g rødbeder
2 spsk. Flormelis
3 spsk. Grov sennep

Skræl rødbederne og skær dem i 5 cm stykker og halver eller både, afhængig af om du har lange eller runde.

Bland flormelis grov sennep, vend rødbede stykker rundt i og steg i ovnenved 180 grader i 30 min.

Opvarm den optøet kål i en gryde, tilsæt smørret et par spsk af gangen, tilsæt så 1/2 tsk. frisk kværnet peber , salt efter smag, og kom så mælken i lidt efter lidt, indtil du har en mellem grov tyk kål (mos)

samtidgt steger du din medister, ved medium varme i 2 spsk. Smør, husk at vende den med jævne mellemrum . Den skal have ca. 7-8 minutter på hver side. Måske lidt mere, stik en gaffel eller kød pind i, er saften klar, så er det serverigstid

På min tallerken er der:

1 håndfuld rødbeder, 1/4 del af kålen og ca. 150g medister.

Hf1-2 kål og rødbede

Hf3 medister

Hf4 ingen

Fedt 2,5 spsk. smør

smagsgivere:flormelis og sennep

 

 

 

2 kommentarer

 • Therese

  a gå ud fra at do mæn hvidkål for de fås osse i grønkål

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • gastrosita

   Sød og sjov kommentar, går ud fra , at du kan se farven på billedet, og Sønderjysk kål er hvidkål hos pruducent

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Farseret porrer