Sense Nytårs menu – Gastrosita
Nytårs hapsere

Sense Nytårs menu

85f254cf-3a0e-42b7-bc39-49d08837475b

Processed with MOLDIV

Menuen er til 4 personer:

Sense Nytårs menuen er den første af slagsen, og er samtidigt også en ud af 3 Nytårs menuer, som jeg skal lave og kreere i år.

Jeg skal nemlig på hjemmefronten holde børnevenlig nytår med nytårs hapsere, raclette med et bjerg af skønne ting som vi selv tilbereder, salater, etc. og is – dessert med knas og stjernekaser (Olivias opskrift)

Så er har jeg en lille bestilling på 8/retters menu til 12 personer,  så der starter jeg dagen i deres køkken, hvor alt forberedes og gøres klar, sådan at de selv kan anrette og servere. De gør anretning/tilberedning til en event i sig selv, de opdeles i hold, og hvert hold står for en ret.

Så er der jo denne skønne menu, den bliver min mand forkælet med i aften, han har nemlig fødselsdag. Så får i også nogle skønne billeder, samt tips til anretningen.

Forretten er en klassiker og min livret fra barnsben, jeg elsker og har altid elsket rejecocktail. Den her smukt anret i en tynd iceberg-skål, og dressingen har fået et lille pift, også går den skønt sammen med et glas kølige halvtørrer bobler.

Hovedretten er med oksemørbrad, et skønt stykke mørt kød som går rigtig godt til mange ting. Her steges den og hviler, rulles i løgaske som giver kødet en helt ny dimension. Serveres med cremet pure, grillet rødder og asparges. Den tåler en kraftig rødvin, måske en Zinfandel.

 

Desserten er helt ny fra min hånd, og grunden til at jeg skriver “Baylies “ i gåseøjne, er at der ikke er Baylies i, men smagen kommer via fedme fra cremeost, sukker, romessens, en my kaffe og chokolade, men har du Baylies tilovers her fra julen hvilket vi har, så drop kaffe og romessens og kom 1/2 dl Baylies i, men husk så ser dit Sense regnskab anerledes ud.

 

IMG_20160411_121232

Reje cocktail (1/2 HF 1, 1/3 af HF 3 ingen HF 4, en lille spsk. fedt) og 2 spsk. Mælke dressing

200g drænet rejer (Launis)

1 iceberg

1/2 bundt asparges

1 avocado

Rød skovsyre

8 spsk. Fraiche 5%

2 spsk. Mayonaise

2 tsk.  Scirachi chili sauce

3 spsk. Ketchup (Beauvais)

1 tsk. Sukker

salt

Du kan sagtens lave dressingen og dræne rejer i forvejen. Vælger du at lave de små avocado kugler, så husk at presse citronsaft på dem, så undgår du at de bliver brune. Asparges kan også laves før tid og stilles på køl. Bræk det trævlet stykke af bunden, og blanchere i kogende saltet vand i et minut. Skær i mundrette stykker og stil på køl.

Del dit iceberg hovede på midten og træk forsigtigt dobbeltliv ud, sådan du har 4 skåle af iceberg. Dræn rejerne og stil på køl.

Bland fraiche , ketchup, Mayo og chili sauce, smag til med salt, sukker.

Anret og pynt med skovsyre

 

 

 

 

0fb7c125-99cb-41fa-808e-89ec01746fc4

Oksemørbred i aske m/ pure, grillet rødder og asparges (HF 1-2, stor Hf3,  1/4 Hf4, 2 spsk. fedt)

800g oksemørbrad afpudset.

300g  løg (til aske)

500g løg til pure

1 ltr. Letmælk

1 bage kartoffel

500g løg

500g pastinak

50g  smør (5 spsk)

4 spsk. Fraiche 5%

Frisk estragon

1 fed hvidløg

500g blandet gulerødder (lilla, gule, røde og orange)

Frisk eller tørret timian

1/2 bundt asparges

3 spsk. Oliven olie

 

Du kan forud sagtens lave løgaske i forvejen, det samme gælder pure.

Det er super simpelt, skræl to løg, del i ringe, skal dem helt ad og læg på bagepapir, fuldknald på grill i ovnen i 50-60 min, nu er de alle helt tørrer og sorte. Lad det køl og mal dem så i minihakker eller kaffekværn. Husk at sigte, sådan du har fint støv.

Den afpudset mørbrad , krydres med salt, peber, paprika, gerne et par friske kviste timian, og rulles ind i husfilm, sådan at den bliver perfekt fast og rund, som rulle. Lad den stå på køl indtil den skal steges.

smelt to spsk. smør på panden, og brun mørbrad godt af på alle sider. Steg mørbrad færdi i oven ved 175 grader i 20 min, kerne temperatur 56, lad den hvile i 10 før den rulles i aske og skæres i 3 cm tykke skiver.

Din pure kan også laves og opvarmes. Skræl løg og skær i ringe, skræl kartoffel og pastinak skær i tern. Kog i letmælk og estragon blade i 22 min, si mælken fra men gem 2 dl til når du skal lave pure. Skræl dine gulerødder og flæk på midten, kom dem i en frysepose sammen med olie og lidt timian, salt og peber. Ryst posen, bag ved 220 grader i 15 min i ovn. I mens kødet hviler, blancheres asparges i 2-3 min i let saltet vand, husk at fjerne de trævlet ender.

**Billede på vej

Baylies”Chokolade cheesecake (1 HF4,  1/2hf3, 1 spsk. Fedt)

4 digestive kiks

2 blad husblas

200g Philadelphia light

2 pasteurisere æggeblommer

2 spsk. Sukker

2 spsk rom essense

2 cl stærk kaffe

1 spsk. Rom essens

4 spsk. Mørk chokolade

Kakao pulver

Normalt vil man knuse kiksene og blande med smeltet smør, det gør vi ikke i dag. Vi gør det letter. Kiksen er din bund, du skal bruge, 4 udstikker forme, med samme diameter som en digestive kiks. Faktisk har tomme tun dåser den perfekte størrelse, du skal bare fjerne log og bund med din dåse åbner. Alternativet lav den i små dessert glas, og istedet for en hel kiks, knuser du dem groft, og hælder massen ned over.
Udblød husblassen i koldt vand i ca. 5 minutter. Tag bladene op af vandet, og vrid dem let. Lun kaffe og romessens og opløs husblassen i kaffen. Pisk æggeblommerne lyse og luftige med sukker.  Tilsæt flødeost og kaffe og pisk det til en ensartet creme. Smelt forsigtigt chokolade, og vend i ostecremen. Fordel cremen over bundene . Dæk kagen til, og sæt den koldt i mindst 5 timer, gerne natten over. Pynt kagen med kakao pulver.

Hold øje med siden, tilberedning og tilgang til retterne opdateres i morgen.. nu ved du hvad i skal spise.

 

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Nytårs hapsere