Citron kylling og parmesan rødder m. Citron sauce

Onsdag Sensekur madplan Falafel i pita

img_1208

Onsdag: pita m. Falaffel og humus og gnave grønt 4 personer
Vi elsker falafel, og det er en skøn måde at lave en kødfri dag. Det er jo lidt hipt og køre meatfree monday …. så i dag er kødfri onsdag.
Der findes næsten ligeså mange opskrifter på falafel som der findes husmødre i Israel. Oprindeligt var det vidst nok en fattigmandsret denne vegetariske frikadelle/köfte, og var oprindeligt en egyptisk opfindelse, i mange år har det været en streetfood bestseller. Det er først da den rammer Israel at den bliver lavet med kikærter , den oprindelige opskrift er med hestebønner. I dag laver mange et mix, eller bare en af delene, krydderierne svinger og fra region til region, Landis land. Med og uden æg, en ting er dog fast i Mellemøsten, de ryger i den gyldne brønd, eller på en pande med masser af olie…. men ikke disse Sense venlige små smagfulde vegetar deller

img_1210

2 dåser kikærter
1/2 løg
3 spsk hakket frisk koriander
3 spsk hakker persille
3 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
1 tsk salt
1/2 tsk Cayenne peber

1 æg
2 spsk mel
2 tsk lopoefrø skaller

4 pitabrød
1/2 iceberg
1 rødløg
1 agurk
2 tomater

Dressing:
8 spsk Fraiche 5%

3 spsk hakket purløg

salt og citron saft

Gnavegrønt:
Blomkål
Gulerødder
Agurk

Humus:
1 dåse kikærter
2 fed hvidløg
1 citron
2 spsk tahin

2 spsk oliven olie
Spidskommen

 

Dræn kikærterne, men behold 1 dl af væsken, faktisk bruger veganer denne væske, som vi bruger i æggehvider, de kan åbenbart piskes stive som æggehvider……
Hak persille og koriander groft, skær løg i store tern, pil hvidløg og kom alt undtagen kikærter i foodprocessor og kør til det hele er finthakket .

img_1189img_1191

 

Har du ikke food processor , brug en minihakker eller blender. Tilsæt alle krydderier, samt 1/3 del af kikærterne, mel, husk og ægget, kør til det har blandet sig . Kom nu resten af kikærterne i og undgå helt at at lade kniven i maskinerne køre for meget, det skal pulse, altså i små ryk. Massen må nemlig ikke blive helt pulveriseret. Den skal se sådan her ud. Hvis du synes dejen er for tør tilsæt lidt af væsken fra kikærterne. Lad dem lige stå og trække 10 minutter.

img_1192

Form nu enten små kugler på størrelse med golfbolde eller små hamburger lignende deller. Læg dem på en plade med bage papir og bag i 12 minutter ved 215 grader varmluft.

Dressingen er lige til, hak purløg fint, og blandt med resten af ingredienser, lad dressingen trække indtil falafler i færdige.

 

Varm pitabrød et par minutter i ovnen inden servering

Humus

Dræn kikærterne, igen gem væsken. Kom kikærter, hvidløg citron saft, salt, tahin og spidskommen i en blender, eller brug stavblender. Kør det til en Lind skøn masse, brug væsken sådan du opnår rigtig konsistent, den er som en tyk creme, den skal ikke kunne løbe af guleroden når der dyppes.

skræl og skær alle grøntsager til fyld i pita, samt til gnave grønt

img_1209

Jeg tæller dette således i min Sense madkasse

Hf1-2 iceberg, agurk, løg og tomat, samt gulerødder og blomkål

Hf3: 2-3 falafler og humus

Hf4: Pitabrød (fuldkorn)

Fedt: 1/2 spsk tahin, 1/2 spsk oliven olie

2 spsk mælke dressing

smagsgivere: krydderier og krydderurter, chili paste

 

Tips: jeg laver min egn chili paste ud af Sambal ölek og tomat pure, halv af hver ….

6 kommentarer

  • Marianne

    Det er bare super lækert, så jeg ærger mig gul og grøn over at der ikke er flere vegetar opskrifter ;o)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • gastrosita

      Hej Marianne,

      De er på vej, jeg har lavet en del til Meat free monday, jeg bruger dog altid mælke produkter. Bedste hilsner

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marianne

      Det lyder bare godt. Mælkeprodukter er nemme at bytte ud med plantemælk og kokosmælk på dåse 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marina Winther

    Hej.
    Jeg vil prøve denne ret i aften.
    Har lidt svært ved at gennemskue om der bruges 2 eller 3 dåser kikærter i alt?
    Hilsen, Marina

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • gastrosita

      Hej Marina,

      Til 4 personer skal du bruge 2 dåser kikærter til falaffel, og 1 dåse til humus. Jeg har altid 2-3 falafler i overskud og en halv skål humus, men det er også fordi jeg tænker det ind i min frokost ente dagen efter eller senere på ugen. Min mand spiser 5-6 st, jeg spiser 3 og 2 store spsk humus, det er mit protein i det måltid, spiser jeg uden pita, snupper jeg en ekstra af hver.

      Rigtig god fornøjelse, husk at smage din kikærte fars til, om den passer til dit temperemant, og endelig frisk koriander…. det er bare en super Smagsgivere i falafel…

      Super dejlig dag og bedste hilsner

      Gastrosita
      Laila Celikkol

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marina Winther

      Mange tak for uddybende svar.
      Øv, desværre gik det helt galt, det blev alt for tyndt. Brugte blender, og tror, at det i bunden hele tiden er blevet “mast”
      Nå, men så spiste vi humus, der blev rigtig god.
      Min søn på 17 år og jeg har efterhånden været igennem dine opskrifter, og det er bare så lækkert. “Som at spise på restaurant hver dag” som han siger.
      Vi glæder os hver uge til at se, hvad du har fundet på.
      Og så gør det jo ikke noget, at han er gået en tøjstørrelse ned:-)

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Citron kylling og parmesan rødder m. Citron sauce