Indkøbsliste Madplan uge 37

Mexicansk chili / Meatfree monday

img_0581

Mexicansk chili/ Meatfree monday

Jeg synes det, at det er  ret lækkert, og en skøn ugentlig udfordring, at køre en hel dag uden kød. Jeg bliver aldrig vegetar eller veganer. Pecetar måske… men så alligevel ikke . Jeg elsker sku tatar, ribs og flæskesteg for højt… men derfor kan man jo godt lære, at lave smagfuldt mad uden kød. Det er sundere og bedre for vores klode, hvis vi alle gjorde det… men jeg er ikke den rette pt. Til at tage kampen og lede vejen… Det er der allerede utrolig mange dygtige dedikeret mennesker som gør. Pt. nyder jeg udfordringen, og jeg bliver bedre og bedre til det. I aften står den på næsten vegansk chili .. fjern cremefraiche og den er vegansk. Denne opskrift indeholder quinoa, det er måske noget du har hørt om, eller noget du er vant til… ellers også aner du ikke hvad det er og sidder og forsøger at udtale ordet. Quinoa= Kiinoa. Sådan udtaler jeg det. Og det er et alternative til de stivelsesholdige pasta og ris.

Det stammer fra højt oppe i Andesbjergene og specielt i Bolivia og Peru er det daglig kost. Hvad jeg har læst og lyttet mig til er det også lidt af et super frø. Faren plante som minder om den der står i de danske vejkanter og kaldes en Gåsefod. Det smager ikke af så meget , har en let nødder smag, og når det bliver kogt bliver frøene flade og lettere gennemsigtige.

Quinoa indeholder store mængder proteiner, essentielle fedtsyrer og kostfibre. Det bevirker, at quinoa kun får dit blodsukker til at stige en anelse i forhold til, hvis du spiste brød, ris eller kartofler. Til gengæld holder det sig stabilt længe, så du ikke går sukkerkold og ender med fingrene i kagedåsen.

Quinoa er fyldt med proteiner, der genopbygger dine muskler efter en tur ifitnesscenteret. Derudover bevirker de små frøs indhold af omega 3 fedtsyrer, at ømheden i sener og led lindres. Og det siges at når vi træner mister vi store mængder magnesium gennem vores  sved, men kun 100 gram quinoa opfylder hele vores dagsbehov for det vigtige mineral.

Fordi quinoa indeholde så mange proteiner og andre fantastiske egenskaber  vil dette lille frø blive brugt mere o mere i vores kost herhjemme.

Men nu skal vi lave mad.

Du skal bruge:

3 spsk. Olivenolie
1 lille dåse tomat pure
1 tsk. Paprika
1 tsk. Spidskommen
1 tsk. Stødt koriander
1/2 tsk. Chili flager
1 løg
3 fed hvidløg
300g gulerod
1 knoldselleri 500g
1 rød peber
1 grøn peber

200g champignon
2 dåser hakket tomat

10g mørk chokolade 80%

1 sød kartoffel (300g)
2 dåser røde bønner
1 lime
4 spsk. Cremefraiche 18%
4 spsk. Hakket bredbladet persille

1 dåse majs

100g quinoa
Topping:
20 tortilla Chips (resten knuses og gemmes til topping på tomat suppe eller panering)
1 avocado

 

Sådan gør du:

vask og skræl alle grøntsager. Snit løg i fine tern, knus hvidløget. Svits olivenolien ved mellem varme. Sørg nu for at champignon er rene, også snit dem først denne ene vej, så den anden, og gerne engang til. De skal nemlig være i små stykker. Kom nu svampe ned til løg og hvidløg sammen med 1/2 tsk, salt skru op for varmen, og lad det svitse i 5 min under låg. Kom så,alle krydderier ned til champignong og løg, og vend godt rund. Nu skal Sødkartoffel, knoldselleri og gulerødder i tern ned i gryden og vendes godt rundt. Kom så,tomat pure ned til grøntsagerne og vend godt rundt, det skal svitse med og brændes lidt af i et par minutter. Nu skal chokoladen i, efterfulgt af peberfrugter i mellemstore tern og de hakket tomater.  Vend  godt rundt, kom quinoa i og fyld nu de to dåser med vand og kom ned i retten. Lad retten små simre mens du dræner og skyller bønner. Efter 10 min kommes majsene i og skal simre med i 5 min. Så kommes bønner i . Vend rundt og lad retten simre i 5 min.

img_0580

I min dybe tallerken er der 4 store grydeskeer med let top på, og 1 spsk. Cremefraiche, frisk koriander og persille og 4 Chips og 1/4 del af avocadoen

Jeg tæller min Sense portion således;

Håndfuld 1 og 2 : Løg, Sødkartoffel, knoldselleri, peberfrugter og hakket tomat

Håndfuld 3 : Kidney bønner

Håndfuld 4; Er majs, quinoa og Chips

Fedt: I hele retten er der i alt (3 olie og 1 spsk. Mørk chokolade=4 spsk.) Så topper jeg med 1 spsk. Cremefraiche og 1/4 avocado …. Så jeg har talt 3 spsk.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Indkøbsliste Madplan uge 37