Quinoa, Ayurveda tea kugler

Sunde Kold hævet kålboller

image

Økologiske kold hævet kål boller( Du kan ikke smage kålen, og børnene elsker dem)

Så er der lidt nyt bagværk på bloggen igen. Og det bliver ikke lettere. Jeg synes ofte, at når der skal mindre hvede  og mere sundhed, og grøntsager skal involveres, at så bliver det omstændigt. Ikke med disse

De her boller har været lang tid undervejs, en del tanker er gået i opskriften. Jeg ville lave en dej, som kunne bruges som en snackbolle, morgen bolle, pizzabund og tærte dej. Og det kan den. De 3 store plusser i denne opskrift er Smagen, at de er fyldt kål, uden at det smages, hvilket gør dem børnevenlige, og at de er Sense venlige.

Jeg kan forstå at en del her på Sjælland ikke mente de kunne finde den hakket hvidkål som skal i. I finder den på frost i både, Rema, Føtex, Bilka, Kvickly, ja selv i Ledl, der er indpakningen bare sort.

Så er du på Sense kuren er det her lige en bolle for dig.  Vil du gerne have mere grønt i dine børn, så er den lige noget for dig. Eller har du bare lyst til lækker luftig boller pakket med smag og sundhed. Så er det her også en opskrift for dig.

image

Denne portion giver 30 stk. Boller Eller 2 bradepande pizzabunde. Bollerne er fryse egnet, det er den færdige pizza også. Det her er min datters nye favorit pizza “Frikadelle pizza” den får i en anden dag.

image

Du skal bruge;   Tid: 5 min at røre sammen 12-24 timer på køl

50g gær

200g havregryn

250g Fuldkorns hvedemel

1 1/2 tsk. Salt

2,5 dl minimælk

500g optøet sønderjysk hvidkål

5 æg

310g hytteost 4,5%

100g revet cheddar

90g solsikke kerner

Sådan gør du;

I en stor skål smuldres gær, drys salt og hæld derefter mælk over. Lad det stå et par minutter inden du røre det sammen. Tilsætninger mel og havre gryn, rør godt, kom du æg i efterfulgt af revet ost, hytteost og hvidkål og solsikke kerner. Dæk skålen med film og sæt på køl mindst 6 timer, den kan sagtens stå i 24 timer.

Beklæd to bageplader med bagepapir. Brug to spiseskeer til at lave 30 boller, eller brug halvdelen til at smøre ud med på bageplade med dej skraber. Bollerne skal hæve i en time inden de bages ved 210 grader varmluft i 22 min.

Laver du pizza, skal den stå 20 min, så forbages i 12 min før fyldet kommes på også bages 8-9 min ved 220 grader varmluft. Og dejen behøver kun at hæve i 40 min et lunt sted.

 

Rigtig god fornøjelse

 

I Sense tælles hele opskriften således:

4 stk. Håndfuld 1-2 (grønt)

6,5  stk. Håndfuld 3

15 stk. Håndfuld 4

8 spsk. Fedt.

Så 1 bolle indeholder;

1/4hf grønt

1/3hf 3

1/2 hf4

1/2 spsk. Fedt

Så når disse er en del af min morgenmad er der følgende på min tallerken.

1 bolle med skrabet smør + 1 Skive 30+ ost , 1 tsk. marmelade, 1 Skive kylling pålæg, 1 blød kogt æg. Peberfrugt, agurk og tomat. 1 spsk. Mandler (15 stk)

 

 

Her er et billede af den kål jeg bruger

image

 

 

 

 

 

 

5 kommentarer

  • Lisbeth

    Nu er dejen sat til hævning i køleskabet – men da jeg skulle igang med melet ja så var der gået dyr i det. Jeg måtte derfor bruge alm højproteun hvedemel 150 g. Og 100 boghvedeflager hvad tænker du om det, mht. Hvordan bliver bollen og er hæve og bagetid det samme? Og nej jeg er sgu ik så hård til det der bagning 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • gastrosita

      Jeg er ikke nogen haj heller, men bageren siger det går nok, du har gluten i dit hvedemel… lad mig se det færdige produkt , og høre om smagen… boghvede er super lækkert

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henriette Sørensen

    Hej.
    De ser sørme lækker ud de boller. Du skriver at der bliver 30 boller ud af portionen. Jeg kan ikke få HF til at passe for en enkelt bolle. Kun HF4 (15/30=0,5). Er det mig der ikke kan regne det helt ud?
    Mvh Henriette

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • gastrosita

      Hej Henriette,
      Der går 35g havregryn til 1 håndfuld (Hf4) , der går mellem 100-200g grønt til en Hf , så det er et ca estimat, der er 5 håndfulde grønt i hele portionen. Så helt korrekt 1/6 del grønt pr bolle. Så spis du bare mere grønt… dog mener jeg ikke at der ernogen skade i at tælle, mængden større, så længe jeg ikke under måler mængden. Ikke alle er skabe i til at dele op, og det er lettere at forstå at der går 25% af grønt i en bolle.
      Der er 750g protein i bollerne, så det samme gælder her. Ca 7 håndfulde i denne portion, Så hvis der blev 28 boller ud af portionen vár det = præcis 1/3 Hf3 , men med bagværk må du bruge din sunde fornuft. Det vil ikke gave nogen at jeg begynder at sætte ,00034 fx eller 2/7 dele ..

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henriette Sørensen

    Hej.
    Boller ser super gode ud, og vil prøve at lave dem en af dagene. Dog kan jeg ikke få HF til at passe for en bolle, når opskriften er på 30 boller. HF4 kan jeg godt gå til at passe (15/30=0,5).De andre får jeg til mindre, end det du har opgivet. Vil bare lige hører om det er mig der ikke kan regne det ud, for en bolle 🙂
    mvh Henriette

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Quinoa, Ayurveda tea kugler