Onsdag Sensekur madplan Falafel i pita

Fredags Falafel, humus og pita hygge

img_1209
Falaffel og humus og gnave grønt 4 personer
Vi elsker falafel, og det er en skøn måde at lave en kødfri dag. Det er jo lidt hipt og køre meatfree monday …. så i dag er det kødfri falaffel fredag 😉
Der findes næsten ligeså mange opskrifter på falafel som der findes husmødre i Israel. Oprindeligt var det vidst nok en fattigmandsret denne vegetariske frikadelle/köfte, og var oprindeligt en egyptisk opfindelse, i mange år har det været en streetfood bestseller. Det er først da den rammer Israel at den bliver lavet med kikærter , den oprindelige opskrift er med hestebønner. I dag laver mange et mix, eller bare en af delene, krydderierne svinger og fra region til region, Landis land. Med og uden æg, en ting er dog fast i Mellemøsten, de ryger i den gyldne brønd, eller på en pande med masser af olie…. men ikke disse Sense venlige små smagfulde vegetar deller

img_1208

img_1210

2 dåser kikærter
1/2 løg
3 spsk hakket frisk koriander
3 spsk hakker persille
3 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
1 tsk salt
1/2 tsk Cayenne peber

1 æg
2 spsk mel
2 tsk lopoefrø skaller

4 pitabrød
1/2 iceberg
1 rødløg
1 agurk
2 tomater

Dressing:
8 spsk Fraiche 5%

3 spsk hakket purløg

salt og citron saft

Gnavegrønt:
Blomkål
Gulerødder
Agurk

Humus:
1 dåse kikærter
2 fed hvidløg
1 citron
2 spsk tahin

2 spsk oliven olie
Spidskommen

Dræn kikærterne, men behold 1 dl af væsken, faktisk bruger veganer denne væske, som vi bruger i æggehvider, de kan åbenbart piskes stive som æggehvider……
Hak persille og koriander groft, skær løg i store tern, pil hvidløg og kom alt undtagen kikærter i foodprocessor og kør til det hele er finthakket .

img_1189img_1191

Har du ikke food processor , brug en minihakker eller blender. Tilsæt alle krydderier, samt 1/3 del af kikærterne, mel, husk og ægget, kør til det har blandet sig . Kom nu resten af kikærterne i og undgå helt at at lade kniven i maskinerne køre for meget, det skal pulse, altså i små ryk. Massen må nemlig ikke blive helt pulveriseret. Den skal se sådan her ud. Hvis du synes dejen er for tør tilsæt lidt af væsken fra kikærterne. Lad dem lige stå og trække 10 minutter.

img_1192

Form nu enten små kugler på størrelse med golfbolde eller små hamburger lignende deller. Læg dem på en plade med bage papir og bag i 12 minutter ved 215 grader varmluft.

Dressingen er lige til, hak purløg fint, og blandt med resten af ingredienser, lad dressingen trække indtil falafler i færdige.

Varm pitabrød et par minutter i ovnen inden servering

Humus

Dræn kikærterne, igen gem væsken. Kom kikærter, hvidløg citron saft, salt, tahin og spidskommen i en blender, eller brug stavblender. Kør det til en Lind skøn masse, brug væsken sådan du opnår rigtig konsistent, den er som en tyk creme, den skal ikke kunne løbe af guleroden når der dyppes.

skræl og skær alle grøntsager til fyld i pita, samt til gnave grønt

img_1209

Jeg tæller dette således i min Sense madkasse

Hf1-2 iceberg, agurk, løg og tomat, samt gulerødder og blomkål

Hf3: 2-3 falafler og humus

Hf4: Pitabrød (fuldkorn)

Fedt: 1/2 spsk tahin, 1/2 spsk oliven olie

2 spsk mælke dressing

smagsgivere: krydderier og krydderurter, chili paste

Tips: jeg laver min egn chili paste ud af Sambal ölek og tomat pure, halv af hver ….

img_1210

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Onsdag Sensekur madplan Falafel i pita